Table of Contents
JA sticker plakken brengt voordelen met zich mee. Wil je weten waarom?
Per 01-01-2018 is Amsterdam begonnen met het daadwerkelijk invoeren van de sticker. Deze sticker is de vernieuwde vorm van de oude welbekende JA/JA – JA/NEE stickers, die een deel van de landelijke huishoudens op de brievenbus heeft geplakt. De JA|JA-sticker is alleen actief in gemeenten die een opt-in beleid voeren. Allerlei andere grote steden hebben aangegeven ook hier werk van te zullen maken, zoals: Haarlem, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Tilburg, Leiden en Baarn. Om de actuele stand bij te kunnen houden raden wij je aan om de website van jouw gemeente in de gaten te houden.
Brievenbussen zonder stickers in JA gemeentes, krijgen dus geen enkele folder meer in de brievenbus. Mocht je toch drukwerk verspreiden in deze brievenbussen, kun je daar fikse boetes voor krijgen als bedrijf zijnde. Vanuit de branche worden de stickers vrijgegeven en vanuit de gemeente worden de JA/JA stickers vrijgegeven. Houdt er rekening mee dat beide stickers gewoon geldig zijn.
In steden waar het opt-in systeem geldt is de NEE|JA-stickers overbodig geworden. Amsterdam verwacht dat hierdoor jaarlijks 1,8 miljoen kilo papier bespaard wordt.
Wat doet het met de markt
Het is vooral extra bitter voor de adverteerders die al jarenlang reclame huis aan huis verspreiden. Het blijft een ontzettend sterk medium, omdat je heel goed actiegericht te werk kunt gaan. Er kunnen bijv. kortingsbonnen gedrukt staan op een velletje die je moet inleveren, om de korting te kunnen ontvangen van het product. Tegelijkertijd werkt dat als een meetinstrument, waardoor de winkel precies kan tellen hoeveel bonnen er daadwerkelijk zijn ingeleverd. Op basis van deze stukken kan worden teruggerekend of de kosten van de campagne eruit zijn gehaald.
Grote partijen als een Kruitvat of een Mediamarkt verspreiden iedere week rondje Nederland om hun acties aan het grote publiek te laten zien. Als deze partijen een week geen huis aan huis verspreiding hebben uitgevoerd, merken ze dat aan de omzet. Het nieuwe systeem wordt gezien als instrument om de milieubelasting door het verspreiden van drukwerk te verminderen. Volgens Bram ter Beek van KVGO: ,,Daarmee wordt veel schade voor winkeliers, burgers en verspreiders en drukkers van reclame voorkomen. Ook bieden deze uitspraken een gelegenheid het laatste woord van de Hoge Raad af te wachten.’’
Up to date systeem
Adverteerweb werkt met een up-to-date systeem en veranderd om de maand haar aantallen in het systeem. Deze aantallen zullen worden berekend via de aanvragen die via de branche lopen. De aantallen die hier in het systeem worden laten zien zijn dus de daadwerkelijke aantallen wat gedrukt en verspreid zal gaan worden. Het zijn dus gefilterde aantallen.